Friday, 25 December 2015

MEE HAILAM


 photo 20151225_140440.jpg



Bila tanya abah nak masak ape....abah ckp nak yg berkuah....then he said mee hailam...
Senang tuuu..........:D/



Semlm dah mcm2 makan.....lunch mak buat western food....then mlm abah bwk
Balik dari masjid ...nasi lemak,lontong kering,nasi tomato,bubur putih merah....

Tadi pagi plak mak bwk balik pulut kuning dari masjid......So niari lunch kite mkn
Yg xbape nak heavy plak........:D

Mee Hailam nie....emak punye stail.....emak agak2 aje ....
(dari perhatian n main rase2 mee hailam stail restoren kat opis mak dulu....)



Bahan2


1/2 - kilo mee kuning
5- pokok sawi
3 - kuntum kecil bunga kobis
1 - batang karot-belah2 dan potong serong
4 - biji cili padi - belah 2 -buang biji (ikut suka pedas)
3 - ulas bwg putih ( belah 2 pepah dgn pisau)
1/2 - kiub ayam
1 - dada isi ayam
7 - ekor udang sederhana besar
2 - sb sos tiram
4 - sb sos cili
1 - sb kicap pekat (karamel) - gaul dgn mee
3 - biji telur
minyak
air secukupnya (dlm 1.5 liter)
garam secukup rase


***semua resepi mak dada ayam ...mak ikut saiz ayam potong 16


Cara2nya :-


1) basuh and tos mee then gaulkan dgn kicap pekat sementara siapkan bhn2 lain.
2) panaskan minyak masukkan bwg putih ,cili padi wangi .then tuang air.
3) masuk semua bhn kecuali mee, sawi ,telur n  udang
4) mendidih masuk sawi,udang n mee.mendidih lagi,masuk telur.


No comments:

Post a Comment