Friday, 25 December 2015

MOZARELLA BAKED FISH

 photo PBF.jpg







Dapat idea buat menu nie masa makan kat "Secret Receipe"  dulu.......ringkas dan sedap...
Dah xde menu nie kat SR skrg nie....

xbape nak heavy tuk perut yg CC nya tinggi mcm mak n Farhan.....

So ade lagi makanan sampingannya....cer teka?.....Yes ...betul ...Spaghetti Olio.......:D


Bahan :

Fillet ikan - (mak pakai ikan dory-)
garam
lada sulah
mozarella chese
daun pasley ( bole jugak guna flake klu xde yg fresh)


Cara :-

Perapkan ikan dgn garam n lada sulah (at least 20 min)
Alaskan baking pan dengan kertas timah,sapu minyak zaitun.
Letakkan ikan,tabur cheese n daun pasley.
Panggang dgn api grill (180'C) selama 30 min (bile ikan dah bertukar warna dari cerah ke warna keruh masakle tu - opaque )


Kentang Lecek


8 ulas - bwg putih (Jgn kopek kulit)
3 sb - minyak zaitun
3 biji - kentang russet or biasa (4 pcs)
1/2 cwn - fresh milk
4 sb - butter
Garam n pepper secukup rase


Cara ;

- Panaskan oven .Masukkan bwg putih dgn minyak dlm bekas tahan panas.Biarkan sehingga kulit bwg putih merekah (api grill 200'C dlm 5 min).Keluarkan..

- Potong kecil kentang dan rebus hingga empuk.Lecekkan.
-Masukkan bwg putih lecek.Masukkan minyak tadi dan bahan lain.gaul sebati .siap tuk dihidangkan





Salad


Salad (1 pokok ungu and 1 pokok hijau potong kasar)
7 biji tomato (belah 2)
1 - biji lemon (ambil jusnya) + dgn 2 sb - gula (kacau sebati)


Nak makan baru letak jus lemon dan kacau sebati.Nie pun mak tiru secret resepi .sedap plak salad dihidangkan camnie





 photo PBF-1.jpg

No comments:

Post a Comment