Tuesday, 16 February 2016

AYAM BAGHANA



 photo BAGHANA-1.jpg




Namenya macam pelik eek....tapi rasenya sedapla sangat....mcm gabungan lauk kuali n rendang...
Resepi dari blog kak mazni@kak B....kwn mak mase kat forum diana....


Sedap dimakan dgn nasi putih,nasi perisa or roti......



Bahan:-

1 ekor ayam (mak potong 16)
5 sudu makan minyak masak
2 1/2 cawan santan - (mak gune 700 ml dr 1.5 biji kelapa)
2.5 cm lengkuas - diketuk
1 batang serai - dititik (mak letak 2 batang)
7 helai daun salam
1 tin kacang kidney - optional
2 sudu makan gula perang
garam secukup rasa
bawang goreng


Bahan Kisar:-
2 sudu makan ketumbar
5 biji buah keras
2 cm kunyit hidup
10 batang lada merah
5 batang cili hijau
15 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
15 gm belacan


Cara Memasak:-

Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga wangi dan garing. Masukkan santan, lengkuas, serai dan daun salam dan biarkan masak sehingga naik minyak. Masukkan garam dan gula perang. Masukkan ayam dan kacau rata kemudian kecilkan api dan masak ayam sehingga kuah agak pekat. Akhir sekali masukkan kacang kidney dan semasa menghidang tabur bawang goreng.










No comments:

Post a Comment