Sunday 29 May 2016

KEK BUAH-BUAHAN SEGAR



 photo kbf1.jpg




Kek nie sedappp......gebus......rasenya lebih sedap dari kat kedai....
cume gupenya jela tak secantik n sekemas kat kedai.....maklumla amatur.....
creamtu mak letak esen oren..... kek tu makan gitu aje mungkin tak sesedap kek biasa....tapik kalau ganding ngan krim n buah tuh.....waaalah......


 photo kbf.jpg




Sumber :-    Bro-Rozzan blog



Bahan2 Kek

5 biji telur (saiz besar, kira-kira 70 gm setiap satu)
130 gm tepung Hong Kong (diayak)
150 gm gula
80 gm mentega cair


Cara:

1) Pukul telur bersama gula sehingga kembang dan pekat.

2) Masukkan tepung (fold-in method) dan seterusnya mentega cair ke dalam adunan telur/gula tadi. Kacau perlahan-lahan sehingga adunan sebati/rata. Jangan kacau terlalu lama agar ‘udara’ yg ada kat dalam bahan kek ni tak ler byk keluar.

3) Tuangkan adunan ke dalam loyang bulat, 8” atau 9” yang telah dialas kertas tracing dan digris dgn mentega.

4) Bakar di dalam oven dgn suhu 170 - 180 darjah Celsius selama kira-kira 30 minit. Setelah kek masak, keluarkannya serta-merta dari loyang dan sejukkan di atas redai kek. Biarkan kek betul-betul sejuk sebelum dihias.



Bahan2 Hiasan


Secukup buah pic dalm tin (dihiris)
Secukup buah anggur atau strawberry
1 biji buah kiwi (dihiris)
secukup nenas dlm tin (dipotong kecil-kecil)
100 gm badam hiris (dibakar hingga kekuningan) - mak guna badam nib



Bahan Krim


250 ml whip cream
(dipukul sehingga pekat)
beberapa titik esen mangga (optional) –dicampur pd krim sebagai perisa

Bahan gel

3 sudu besar apricot gel
4-5 sudu besar air

(masak apricot gel ni bersama air sehingga larut dan cair – siap utk digunakan)






No comments:

Post a Comment