Sunday, 12 June 2016

KUIH PAU



 photo PhotoGrid_1465736145320.jpg




Resipi nie mak ambil dari resipi dlm kotak yis mauripan.Mak suka resipi nie sebab kulitnya macam orang dulu2 buat.Yang sekarang banyak orang jual rasa macam apam ....mak tak berapa suke...

Kali nie buat 1/2 adunan bwh....dpt 11 pcs....
inti pun gune yg ready made...abah beli kat kedai bakery...
branch baru kulai ..dekat ngan kedai bakery ....




Bahan :

500 gm - tepung gandum
5.5 gm - yis
1/2 cwn - gula
1/4 cwn - minyak jagung
1.5 cwn air   (bergantung pade mutu tepung)



Cara :


1) Satukan gula,tepung,yis then masuk minyak then air.uli hingga sebati.then perap 10 minit.
2) Bahagi kepada beberapa bahagian 60gm (agak2 besar bola golf),then canai.(or gune tgn pun bole) masuk inti then     punjutkan
3) perap 30 minit then kukus 20 minit dengan api yg besar





Inti


kacang merah
gula merah
gula putih
daun pandan
air secukupnya


1) rebus kacang dgn daun pandan hingga hampir empok then masuk gula
2) biar air agak kering then matikan api.
3) kisar halus.



No comments:

Post a Comment