Wednesday, 22 June 2016

RENDANG TOK



 photo PhotoGrid_1466606140842.jpg



Sedap sangat rendang nie.....rendang org Perak......




Bahan:-

1 kg daging----> potong ikut suka
2 cawan santan pekat [dari 1 biji kelapa]-mak gune 1 ltr dr 1.5 kelapa
1/2 cawan kerisik
3 s/b gula merah -----> mak guna gula perang  - 5 sb
3 keping asam keping---->  mak omit
2 helai daun kunyit - siat2kan
garam


bahan kisar :-

2 s/b ketumbar
1 s/b jintan manis
1 s/b jintan putih
1 s/b lada hitam------->  1/4 st (u all xthn pedas)
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
25 biji cili kering
20 biji bawang merah
5 cm halia
5 batang serai
3 cm lengkuas




Cara :-

1) reneh daging sehingga airnya kering,bersihkan kuali masuk daging,bhn kisar,santan,garam,gula
2) mendidih masuk daun kunyit.separa pekat masuk kerisik
3) reneh hingga kuat pekat.


No comments:

Post a Comment