Wednesday, 21 September 2016

KERUTUP KELANTAN

Kalau diperhatikan masakan yg menggunakan rempah ,
bhn yg diguna lebih kurang sama...
Yang beza rempah yg diguna.....

Tuari negok rancangan masakan spice trip...
tunjuk pokok cengkih....dari pulau zanzibar...
SubnaAllah...penduduknya Islam...masa chef tiba
kat pulau tu....berkumandang laungan azan....
2x azan kedengaran mase rancangan ni dirakam...

what surprise me...wlu nmpk terpencil...
ramai jgk yg pandai speak english...



 photo PhotoGrid_1474380085092.jpg

Xpernah imagine this clove came from beautiful flower...
ingat originate camtu....gupenyer bila bunganya dikeringkan baru
dapat gupe yg mcm selalu kite gunakan.....




 photo 20160920_143655.jpg


Lauk nie mak rase lebih sesuai mkn dgn nasi
berperisa....kali ni ganding dgn nasi serai



Bahan :

1 ekor ayam


Bhn kisar :

3 labu bwg besar
5 ulas bwg putih
1 inc halia
1 inc lengkuas


1 btg serai - titik
1 sb sos tomato
1 liter santan  - 1.5 biji kelapa
3 sb rempah kerutup - campur sket air


Cara :

1.Tumis serai,masuk bhn kisar.wangi, masuk rempah.
2.pecah minyak ,masuk ayam gaul rata ayam tukar warna
masuk santan.
3. Reneh hingga ayam empuk n kuat pekat


No comments:

Post a Comment