Sunday, 16 April 2017

NASI LEMAK PANDAN


 photo PhotoGrid_1492327680111.png



Rase nasi lemak pandan ni samejek ngan nasi lemak biasa...cume yg nie lebih wangi bau daun pandannyer...

Sajejek ...sbb ngk kat tv...padahal dah lame gang blogger masakan berlumba buat dulu....biasalar mak awakkan bukan jenis yg ikut trend...

Kali ni buat ngan sambal tumis ikan bilis n ayam berempah....
Yg mak suke sgt sambal tumis tuu sedaplar sgt....selalukan mak buat sambal tumis udang...sbb my sambal tumis ikan bilis xbape
Nak kick....yg nie mabeles....Alhamdulillah dpt jgk resepi sambal ikan bilis yg sedap......

Mungkin care buatnyer....bhn mak ikut resepi yg biasa mak buat....klu ikut resepi asal xder letak belacan or air asam....dan xde sukatan....

Mak gune gula perang instead of gula nira....sbb biasanyer
Gule nira byk bhn asing....maybe lenkali bole letak...cairkan dulu
n tapis klr bendasing tuuu...😊

Care ni dpt dr You tube....



NASI LEMAK


Bahan :

4 cwn beras basmathi (rendam 30 min dan toskan)
5.5 cwn santan ( dari 1.5 biji kelapa)
1 labu bwg besar - mayang
1 ulas bwg putih - mayang
1 btg serai - ketuk
3 keping hirisan halia
Garam secukup rasa
Sedikit gula perang
5 helai daun pandan - blend dgn air ***

***  tapiskan n guna utk perah santan




Cara : 

1)Tumis serai,wangi masuk bwg,wangi masuk santan,garam n gula
2) mendidih masuk beras ,alih ke rice cooker masak mcm biasa



SAMBAL TUMIS


Bahan :

1 cwn ikan bilis - goreng garing
40 biji lada kering - rebus sekejap )
1 inc belacan) ---> kisar bersama
2 labu bwg besar - blend tanpa air ***
1 labu bwg holland - mayang
1/2 kiub ikan bilis
Sedikit air asam
Gula perang n garam secukup rasa
Minyak secukupnya


*** blend tanpa  air sbb bwg klr air (pade mak supaya ianyer cepat ceramilzed)


Cara :

1. Tumis bwg merah hingga ceramalized ( or bila dah mula kuning)
2. Masuk lada kering,tumis hingga garing ( lada mula berketul tanda dah garing,tambah minyak jika kurang)
3) masuk bwg mayang n ikan bilis.bwg layu masuk air asam,kiub ikan bilis n perasakan dgn garam n gula.sebati.angkat


AYAM GORENG BEREMPAH

1 ekor ayam
2 sb rempah kari
1 sb serbuk cili
1 sb serbuk kunyit
1 sb serbuk ketumbar
1 st serbuk jintan kasar
1 st serbuk jintan halus
Garam secukup rasa
5 pelelah daun kari

Bahan2 kisar

1 labu bwg besar
3 ulas bwg putih
2 btg serai
1 inc halia



cara :

Satukan semua bhn,perap at least 2 jam.
Goreng dlm minyak byk.



No comments:

Post a Comment