Saturday, 8 April 2017

NASI BARYANI THAI@NASI KOMOK


 photo 20140705_190631_1.jpg



Kat Angsana tgh pesta makanan Thai....mcm2 ade....yg best sangat ade jual kueh qasidah....bkn senang nak dpt....

Mak xlepas peluang beli nasi komok.....last mkn mase mak buat dulu...😆



Mak buat nasi komok ni taun 2014....😊
Gandingannyer ayam goreng,ungkep udang n sambal special nasi nie.....



 photo 20140705_190814_1.jpg


 Rempah komok :

2 st rempah kari
1 st serbuk kunyit
1 st serbuk ketumbar
1/2 st serbuk jintan putih
1/2 st serbuk jintan manis
1/4 st serbuk kayu manis (mak omit...xde)
1 st garam
1 sb gula

**Satukan bhn atas



bahan nasi :

5 cwn beras basmathi (rendam n tos)
4 sb myk sapi (mak gune butter )
5 ulas bwg merah **
1 inc halia **
4 ulas bwg putih **

** hiris halus

3 btg akar ketumbar (mak ikut anti ayu amik btg atas akar dlm 2 inc)
3 sb rempah komok
200 ml susu cair
1 ekor ayam ( potong 8 or 4)
8 cwn air
Rempah 4 sekawan


Cara :-

1) Tumis rempah 4 sekwn,masuk bhn hiris.
2) wangi masuk rempah komok,then air.
3) masuk daun ketumbar then ayam.
4)ayam separuh masak keluarkan.
5)masak nasi macam biasa. alih pada kuali n sukat air ikut sukatan beras.**(lebihkan  1 .5 cwn)
Mendidih ,alih kat periuk nasi.nak masak terus kat rice cooker pun no hal.



Note : 1 cwn air rebusan simpan utk sos cili




Ayam goreng :

2 inci halia
5 ulas bwg putih
2 inci kunyit hidup or 1 sb serbuk
2 btg serai
Garam

Blend semua n perap pade ayam




sos cili

1 cwn air rebusan**
6 biji cili merah**
4 ulas bwg merah**
2 ulas bwg putih**
4 tangkai daun ketumbar**
1 sb cuka
Garam n gula

Note :bole add cili padi klu nak pedas




Blend semua **,campur cuka,gula n garam masak hingga pekat.

No comments:

Post a Comment