Kat Angsana tgh pesta makanan Thai....mcm2 ade....yg best sangat ade jual kueh qasidah....bkn senang nak dpt....
Mak xlepas peluang beli nasi komok.....last mkn mase mak buat dulu...😆
Mak buat nasi komok ni taun 2014....😊
Gandingannyer ayam goreng,ungkep udang n sambal special nasi nie.....
Rempah komok :
2 st rempah kari
1 st serbuk kunyit
1 st serbuk ketumbar
1/2 st serbuk jintan putih
1/2 st serbuk jintan manis
1/4 st serbuk kayu manis (mak omit...xde)
1 st garam
1 sb gula
**Satukan bhn atas
bahan nasi :
5 cwn beras basmathi (rendam n tos)
4 sb myk sapi (mak gune butter )
5 ulas bwg merah **
1 inc halia **
4 ulas bwg putih **
** hiris halus
3 btg akar ketumbar (mak ikut anti ayu amik btg atas akar dlm 2 inc)
3 sb rempah komok
200 ml susu cair
1 ekor ayam ( potong 8 or 4)
8 cwn air
Rempah 4 sekawan
Cara :-
1) Tumis rempah 4 sekwn,masuk bhn hiris.
2) wangi masuk rempah komok,then air.
3) masuk daun ketumbar then ayam.
4)ayam separuh masak keluarkan.
5)masak nasi macam biasa. alih pada kuali n sukat air ikut sukatan beras.**(lebihkan 1 .5 cwn)
Mendidih ,alih kat periuk nasi.nak masak terus kat rice cooker pun no hal.
Note : 1 cwn air rebusan simpan utk sos cili
Ayam goreng :
2 inci halia
5 ulas bwg putih
2 inci kunyit hidup or 1 sb serbuk
2 btg serai
Garam
Blend semua n perap pade ayam
sos cili
1 cwn air rebusan**
6 biji cili merah**
4 ulas bwg merah**
2 ulas bwg putih**
4 tangkai daun ketumbar**
1 sb cuka
Garam n gula
Note :bole add cili padi klu nak pedas
Blend semua **,campur cuka,gula n garam masak hingga pekat.
No comments:
Post a Comment