Friday, 18 May 2018

CERAMALIZED BANANA WITH CUSTARD SAUCE


 photo IMG20180518182940.jpg

Mama Sita bagi pisang kepok....nak goreng..puasa2 ni mmg xlakular...pengat lagilar u all x suka...


So tny en.google resepi dessert guna pisang and berkenan dgn resepi ni...mak ubah suai ikut selera u allz....

Sedapkar sangat....😋


 photo PhotoGrid_1526644248861.jpg


Bahan :
9 biji pisang
Butter n minyak secukupnyer
Untuk menggoreng

Cara :

1.Cairkan butter dlm minyak
goreng pisang dgn minyak dan butter (sedikit asal bole ceramalizedkan pisang)
2.Angkat dan susun dlm bekas yg sesuai


Bahan Kastad :-

3 sb tepung custard (bird's custard)
1 tin susu cair
1/2 tin Air
5 sb gula pasir (ikut rasa)
Sedikit esen vanilla

Cara :

1.kacau semua bhn hingga sebati.
2.Masak atas api kecil
Bila mula mengental alih dari
Api dan sentiasa kacau hingga adunan pekat.
3.Tuang atas pisang.sejukkan.simpan dlm.freezer.
4.Tabur milo bila nak hidang.








No comments:

Post a Comment