Monday, 21 May 2018

NASI KABSHA


 photo IMG20180521190917.jpg


Juadah berbuka hari nie...
Sedap sangat nasiknyer.

Ayam nampak mcm kosong eek tapi sedap.

Resepi dr blog anti Azie Kitchen.
Tapi mak olah sbb cooker bole muat 5 cwn berasjek

Bahan :
1 ekor ayam potong 12
(berat < 2 kilo)
5 cwn beras basmathi
1 sb mungkum tomato puri
1/2 st garam masala
3 labu bwg holland - sedang- dadu
3 biji tomato - dadu
4 inc halia tumbuk halus or kisar kering
1 liter air ( 5 cwn)
11 biji cengkih
4 btg kayu manis
5 biji pelaga
1/4 st lada hitam
2 helai daun bay
2 kiub ayam
garam secukup rasa
(mak letak 2st pada stok n 2 st pade bhn tumis)
Mak guna garam bkt jadi krg masin - so agak sendiri yea garamnyer)
1 st gula
1 sb butter
3 sb minyak masak

Note : mak guna PC   ....Ratio airnyer   1:1
Klu gune conventional 6.5 cwn air n beras mesti rendam at least 20 min

Cara :

1) Didihkan air masuk pelaga,cengkih,kayu manis,bay leave,lada hitam,kiub ayam dan garam
2) didih matikan api
3) cairkan butter dgn minyak.tumis bwg,diikuti halia n tomato
4) lembut masuk tomato puri dan garam masala serta garam n gula
5) masuk beras kacau sebati
6) masuk stok.( **JANGAN KACAU BERAS SELEPAS TUANG STOK AYAM DAN STOK AYAM MESTI PANAS)
7) Susun ayam.masak nasi seperti biasa

** Supaya Nasi x soggy n melekat







No comments:

Post a Comment