
Juadah berbuka hari nie...
Sedap sangat nasiknyer.
Ayam nampak mcm kosong eek tapi sedap.
Resepi dr blog anti Azie Kitchen.
Tapi mak olah sbb cooker bole muat 5 cwn berasjek
Bahan :
1 ekor ayam potong 12
(berat < 2 kilo)
5 cwn beras basmathi
1 sb mungkum tomato puri
1/2 st garam masala
3 labu bwg holland - sedang- dadu
3 biji tomato - dadu
4 inc halia tumbuk halus or kisar kering
1 liter air ( 5 cwn)
11 biji cengkih
4 btg kayu manis
5 biji pelaga
1/4 st lada hitam
2 helai daun bay
2 kiub ayam
garam secukup rasa
(mak letak 2st pada stok n 2 st pade bhn tumis)
Mak guna garam bkt jadi krg masin - so agak sendiri yea garamnyer)
1 st gula
1 sb butter
3 sb minyak masak
Note : mak guna PC ....Ratio airnyer 1:1
Klu gune conventional 6.5 cwn air n beras mesti rendam at least 20 min
Cara :
1) Didihkan air masuk pelaga,cengkih,kayu manis,bay leave,lada hitam,kiub ayam dan garam
2) didih matikan api
3) cairkan butter dgn minyak.tumis bwg,diikuti halia n tomato
4) lembut masuk tomato puri dan garam masala serta garam n gula
5) masuk beras kacau sebati
6) masuk stok.( **JANGAN KACAU BERAS SELEPAS TUANG STOK AYAM DAN STOK AYAM MESTI PANAS)
7) Susun ayam.masak nasi seperti biasa
** Supaya Nasi x soggy n melekat
No comments:
Post a Comment